Kvinnliga golfnyheter

Att vi fortfarande lever i en värld som är präglad av patriarkala normer och traditioner är det knappast någon som inte känner till idag, men ibland blir det extra uppenbart. Vi ska ge några exempel från golfens värld.

Royal & Ancient Golf Club in i nutiden

Få är väl också de sporter som historiskt sett är så förknippade med manlig överklass och lyx som golfen. Golfen kom att få sin nuvarande form i Skottland och det var också där som världens första golfklubb, The Honourable Company of Edinburgh Golfers grundades. Tio år senare, närmare bestämt 1754, så grundades en klubben vars namn pryder detta styckes underrubrik, Royal and Anciend Golf Club.  Vad har då detta med patriarkat och kvinnlig golf tänker kanske du. Ganska så mycket och ganska så lite faktiskt, för att svara lite kryptiskt.

Vad menar vi då med denna rubrik om att klubben skulle ta klivet in i nutiden. Jo det är nämligen så att bara för några månader sedan som man genom en omröstning beslutade att för första gången i klubbens 260-åriga historia så ska kvinnliga medlemmar tillåtas. Om något så är det ett tecken i tiden att dessa gamla märkliga strukturer börjar lösas upp till förmån för ett mer jämlikt samhälle. Dock så kan man väl tycka att ex-proffset Annika Sörenstams Tweet i ämnet känns lite märkligt – hon är nämligen stolt över R&A för att man tagit detta beslutet. Vi på Golfhotell 1 tycker att det snarare är en självklarhet än något att vara stolt över.

I Augusta National Golf Clubs fotspår

För nog var det på tiden att det skedde. Debatten om golfklubbar som inte släppt in kvinnliga medlemmar har pågått ett bra tag. 2012 så fick Augusta National Golf Club sina två första kvinnliga medlemmar då USA:s förre utrikesminister Condoleezza Rice och finanskvinnan Darla Moore i oktober fick sina gröna kavajer som ett bevis på medlemskap i den anrika klubben. Det satt dock långt inne, vi sa ju att debatten pågått ett bra tag. Och med tanke på att debatten var igång redan 2002 så kan man ju säga att det tog sitt tag.

Carin Koch Solheim Cup-kapten

Till sist en rolig golfnyhet som inte har med patriarkatet att göra, men nog så väl kvinnliga golfare, och med en svensk sådan i fokus. Det är nämligen så att Carin Koch blir den femte svenska kaptenen för det Europeiska laget i Solheim Cup. Hon leder ett mot USA nederlagstippat Europeiskt lag då den kvinnliga motsvarigheten till Ryder Cup nästa år spelas i Tyskland. Att man är nederlagstippade är dock inget Koch bryr sig om när hon i en intervju med Golf.se berättar att hon ser fram emot att få stå på första tee och inleda Europas jakt på den tredje raka Solheim Cup-segern.