Golf i Norrland

Golf är en stor sport i Sverige med nästan en halv miljon personer som har ett aktivt medlemskap i någon av de 457 golfklubbar som finns landet över. Medan många tänker sig golf som något som huvudsakligen spelas i södra halvan av landet är golf ett intresse för många även i norr. Vill man spela golf i Norrland finns det mycket att välja mellan och många bor närmare en golfbana än de tror.

Veckefjärden

Veckefjärden Golfklubb ligger just utanför Örnsköldsviks centrum i Ångermanland och räknas som en av de bästa banorna i Norrland. Klubben bildades 2001 och det är hockeylegenden Peter Forsberg som tillsammans med sin far Kent Forsberg som finansierade byggandet av golfbanan. Efter en heldag ute på banan kan man sedan åka in till staden och besöka Fjällräven Center som är hemmaarena för Peter Forsbergs första lag, Modo Hockey.

Sävast

Bodens Golfklubb är den äldsta golfklubben i Norrbotten och Sävast golfbana har utsatts till norra Sveriges bästa golfbana fem gånger sedan 2012. Banan ligger omkring 10 km söder om själva staden precis intill floden.

Rönnbäcken

Skellefteå Golfklubbs bana Rönnbäcken räknas som Västerbottens bästa bana och består av 3 stycken 9-hålsbanor som kan spelas i sex olika kombinationer för att skapa en 18-hålsbana. Dessa tre banor skapades successivt mellan åren 1971 och 1993. När den tredje slingan invigdes betydde detta även att Rönnbäcken blev den nordligaste 27-hålsbanan i världen.

Frösö

Östersund-Frösö Golfklubb är känd för att ha en av de vackraste banorna i hela Sverige. Klubben är också en av de äldsta i Norrland och bildades bara ett år efter Bodens Golfklubb, men den fanns inofficiellt ända tillbaka på 30-talet. Banans layout har i stort sett inte förändrats sedan den först anlades.